Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde 78 kişinin hayatını kaybettiği, 133 kişinin yaralandığı Grand Kartal Otel yangınına ait, ortalarında otelin sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 19’u tutuklu 32 sanığın yargılandığı davada, otel bünyesindeki kafeyi kiralayan Mudurnu Güç şirketi yetkilileri savunma yaptı.
Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, Bolu Toplumsal Bilimler Lisesi’nin spor salonunda özel olarak oluşturulan salonda görülen duruşmanın dördüncü gününde savunma yapan Mudurnu Güç şirketi yetkilisi tutuksuz sanık İbrahim Polat, firmanın yatırımcısı ve yönetim kurulu lideri olduğunu belirterek, eserlerini satmak için Grand Kartal Otel’in birinci katında bulunan kafe restoran kısmını fırsat olarak gördüğünü söyledi.
“White Fox” isimli kafe restoranı açmak için Grand Kartal Otel ile kira mukavelesi yaptığını lisana getiren Polat, kafenin açılmasıyla ilgili çalışmaları yürütmesi için Mudurnu Güç şirket yetkilisi tutuksuz sanık İsmail Karagöz’e talimat verdiğini kaydetti.
Polat, yangından 03.35-03.45 saatlerinde 12. katta konaklayan restoran çalışanının haber vermesiyle haberdar olduğunu aktararak, “Onlara sakin olmalarını, yardım göndereceğimi söyledim. Akabinde İsmail Karagöz’ü aradım süratlice üst çıkmasını ve yardımcı olmasını istedim. Oteldeki insanlara ulaşmaya çalıştım. 12. kattaki arkadaşlarımla bir defa daha konuşma fırsatım oldu. Durumun kötüleştiğini söylediler. İlerleyen dakikalarda irtibatım kesildi.” diye konuştu.
Daha sonra Bolu’ya gelerek hastanedeki çalışanının yanına gidip onunla ilgilendiğini lisana getiren Polat, söz için jandarmaya çağırıldığını, sonraki gün tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiğini anlattı.
Mahkeme liderinin sorularına yanıt veren Polat, kira kontratını kendisinin imzaladığını ve kira bedelinin aylık 2 bin lira olduğunu belirterek, “İçeriye önemli yatırım yapacaktık. Bu yüzden sembolik kira belirlendi.” dedi.
Polat, yangın güvenliğiyle ilgili itfaiyenin otelin tümüne ait tespit ettiği eksikliklerden haberi olmadığını ileri sürerek, “Gereken her türlü başvuruyu İsmail Karagöz’ün yaptığını biliyordum. Restoran tam manasıyla faaliyete geçmemişti, hala eksiklikleri vardı. Resmi açılışını yapmamıştık. Ruhsat süreçleri tamamlanmamıştı. Hazırlıklar için işçi almamız gerekiyordu. 28 Aralık tarihinden itibaren işçi deneme çalışmalarına başladı. Esasen çok geç kalmıştık, sömestr tatiline yetiştirmeye çalışıyorduk.” sözlerini kullandı.
Tutuksuz sanık İsmail Karagöz’ün savunması
Mudurnu Güç şirket yetkilisi tutuksuz sanık İsmail Karagöz de İbrahim Polat’ın kafeyi açmak istemesi üzerine kira kontratı ve resmi muhasebe ünitesi tarafından şube açılış süreçleri yapıldığını belirterek, sonrasında iş yeri açma evrakı almak için resmi evraklarla Vilayet Özel Yönetimine gittiğini söyledi.
Ruhsat başvurusunu Ruhsat ve Kontrol Şube Müdürlüğüne yaptığını aktaran Karagöz, kendisinden evrak istendiğini, bunlardan birinin de otelin itfaiye uygunluk evrakı olduğunu kaydetti.
Karagöz, bunun üzerine otelin muhasebe müdürü tutuklu sanık Kadir Özdemir’den otelin itfaiye uygunluk raporunu istediğini lisana getirerek, “Birkaç gün geçmesine karşın dönüş yapmadı. Telefonla aradım, ‘Arşivde bulamıyorum.’ dedi. Bunun üzerine ‘İl Özel Yönetime ricacı ol ya da belediye arşivine git. Bulabilirsin.’ dedim.” diye konuştu.
Sonrasında Kadir Özdemir’in kendisini aradığını ve otelin değil, Mudurnu Güç’ün itfaiye uygunluk evrakının istendiğini söylediğini anlatan Karagöz, “Bu talebimizi elektronik yapabilir miyiz dedim. Kadir Bey ‘Sizin yerinize yapabilirim.’ dedi ve Bolu Belediyesine müracaatımızı yaptı. Birkaç gün sonra dokümanın çıktığını söyledi. Sonra Özel Yönetime teslim ettiğinin bilgisini verdi.” tabirlerini kullandı.
Karagöz, bundan 2-3 gün sonra Bolu Vilayet Özel Yönetimine gittiğini belirterek, şöyle devam etti:
“Başka eksiklik olmadığını düşünerek Vilayet Özel Yönetimine gittiğimde çalışma evrakını alabileceğimi düşündüm. ‘İş yerinde incelemede bulunmamız gerekiyor.’ dediler. 1-2 gün sonra gelip incelemeyi yapmışlar, uygun görmüşler. Sonrasında tekrar Özel Yönetime gittim. ‘Onay için jandarmaya gönderdik, oradan karşılık bekliyoruz.’ dediler. Alkollü yer olduğu için vali beyin imza atması gerekiyormuş. Jandarmadan onay geldikten sonra vali beyin imzasına gitmişti. İmza beklerken yangın gerçekleşti.”
Mahkeme liderinin sorularını yanıtlayan Karagöz, itfaiyenin otelin tamamı için yaptığı yangın kontrolünden ve tespit edilen eksikliklerden haberlerinin olmadığını argüman etti.
Öte yandan İYİ Parti Genel Lideri Müsavat Dervişoğlu, duruşmanın öğlenden sonraki kısmını bir mühlet izledikten sonra ayrıldı.
More Stories
Balıkesir’de Uyuşturucu Operasyonu: 30 Gram Metamfetamin Ele Geçirildi
Bolu’daki Otel Yangını Davasında Belediye Yetkilisi Savunma Yaptı
Facia otelinin sahibi konuştu: “Biz kendimizi inançta hissediyorduk”