Bolu’da yaşayan 26 yaşındaki Yunus Emre Kalaycı, memur babasından aldığı takviyeyle 15 dönümlük toprakta orman meyveleri bahçesi kurdu. Üretim kapasitesini her yıl artıran ve 2025 için 15 tonluk rekolte hedefleyen Kalaycı, “İş yok değil, emek vermek gerekiyor” diyerek gençlere örnek oluyor.
Karabük Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu İdaresi kısmından mezun olan Yunus Emre Kalaycı, 3 yıl evvel bölgede yaygın olarak üretilen klasik eserler yerine katma pahası yüksek orman meyvelerine yöneldi. Babasının 15 dönümlük toprağına çilek, ahududu, böğürtlen, frenk üzümü ve yaban mersini fidanları diken genç teşebbüsçü, eserlerini İstanbul, Ankara ve Bursa üzere büyükşehirlere günlük olarak sevk ediyor.
Kalaycı, yalnızca üretimle değil, birebir vakitte bahçesini halka açtığı “İstediğin kadar ye, aldığın kadar öde” konseptiyle de dikkat çekiyor.
“15 dönümlük yerde orman meyveleri üretimi yapıyoruz”
Yunus Emre Kalaycı, babasının yaklaşık 30 yıldır tarımla da uğraştığını ve kendisinin en büyük destekçisi olduğunu belirtti. Bolu’da ekseriyetle patates, buğday ve mısır üzere eserlerin yetiştirildiğini tabir eden Kalaycı, farklı bir alana yönelme kararını da anlattı. Kalaycı, “Babama, katma bedeli yüksek olan orman meyveleri üretimini teklif ettim. Sağ olsun, babamın da dayanağıyla bu alanda üretime başladık. Şu anda yaklaşık 15 dönümlük bir toprakta orman meyveleri üretimi yapıyoruz. Frambuaz, böğürtlen, çilek, frenk üzümü ve yaban mersini üzere çeşitli eserlerimiz bulunuyor” dedi.
“Toplam üretim ölçümüzü 15 ton olarak planlıyoruz”
Üretim döneminin temmuzda frenk üzümüyle başlayıp eylül sonuna kadar devam ettiğini belirten Kalaycı, bu yılki amaçlarının büyük olduğunu söyledi. Birinci başladıklarında aldıkları randımanın beklentilerin çok üzerinde olduğunu lisana getiren Kalaycı, kelamlarına şöyle devam etti:
“Frambuaz bahçelerimizde yaklaşık 20 personelimiz çalışmakta. Dönemimiz ortalama 120 gün sürüyor. Eserlerimiz hayli hassas olduğu için çoklukla yakın kentlere sevkiyat yapıyoruz. İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli, Sakarya ve Karabük üzere vilayetlere günlük olarak eser gönderimimiz oluyor. Birinci üretim dönemimize yaklaşık 6 dönümlük bir toprakta başlamıştık. O devirde ziraat mühendisleri, ortalama 250 kilo eser alabileceğimizi söylemişti. Lakin biz eserlerimize çok güzel baktığımız için, birinci yılımızda yaklaşık 2,5 ton net ve kaliteli eser elde ettik. Bu yıl üretimde 3. yılımız ve inşallah toplam üretim ölçümüzü 15 ton olarak planlıyoruz”
“Gençlere tarım girişimciliğini öneriyorum”
Türkiye’deki genç işsizliğine de değinen Kalaycı, “Türkiye’de şu an genç işsizlik oranları epey yüksek düzeylerde ve gençler ekseriyetle mevcut işleri beğenmediklerini söylüyorlar. Fakat bir işe emek verildiğinde, bir teşebbüs kurulduğunda gençler nitekim istedikleri yararları elde edebilirler. Ben buradan gençlere tarım girişimciliğini öneriyorum. Evet, bu iş çok sıkıntı ve zahmetli, fakat emek verildiğinde karşılığı alınabiliyor. Umarım bu alana yönelen gençler de mutlu kalır ve başarılı olurlar” diye konuştu.
“İstediğin kadar ye, aldığın kadar öde”
“Kendi işinin kaymakamı olmuş, lezzetleri harikaydı”
Eşi Emriye Aydın ise eserlerin lezzetine hayran kaldıklarını belirterek, “Bolu’ya seyahate geldik. Burayı da görmek istedik fakat hakikaten de beklediğimizden daha büyük bir bahçeydi. Hazır gelmişken, kendi ellerimizle toplayarak almak istedik” biçiminde konuştu. – BOLU